Tips för höjdrädda hoppryttare

Det kanske är några där ute, som läser mig blogg, som verkligen älskar hoppning.. men verkligen inte vågar hoppa högre hinder!? Då ska jag dela med mig utav ett tips jag fick för några år sedan. Det är rätt så simpelt egentligen, och ni vet säkert redan, allt sitter i huvudet!
 
Vi säger att målet är att hoppa 80cm, du kanske är på nivån under.. Det handlar ju om att veta att ens häst klarar av det, men även att du vet själv att NI klarar det! Bara för att en häst kan hoppa 140 med en annan ryttare betyder det inte att ni klarar det, ifall du tvekar. Alla hästar är inte så snälla.
 
Men tror du på det själv, att ni kan, så förenklar det ju en stor del! 
 
Gör såhär:
När du ska hoppa, ställ fram ett framhoppningshinder som är på den höjden du brukar hoppa, som du känner dig trygg på. Sen ställer du fram ett eller två hinder till, räcke och oxer är ju rätt standard. Tänk på att det här är lättast ifal du har medhjälpare :)
 
Dom två andra hinderna höjer du upp bra mycket, 120-140 kanske. Ont i magen av den höjden? Tänk inte på  hindrena, rid bara fram som vanligt. Tänk inte så mycket på dom och hoppa fram på den vanliga höjden. Sen när du är klar där så ber du medhjälparen sänka dom andra hindrena, eventuellt bara ett. 
 
Det är nu den roliga delen kommer.. det sänkta hindret kommer ju kännas LITET jämfört hur med såg ut tidigare. Sen är det bara köra, för visst kan det inte se så högt och farligt ut längre? Kom också ihåg att veta vart ni ska.. mot hindret, upp och över. Det är ju det ridsporten består av i princip, envishet och bestämdhet. Sen jäklar! Man utvecklas ju inte utan att kämpa och veta vart man vill :)
 
Ett annat sätt är ju att börja på din vanliga nivå och sen låta medhjälparen höja i smyg/ inte säga till alt inte säga den aktuella höjden. Man får inte glömma att känna efter vad som känns bäst för en själv :)
 
Lycka till! :D
Duktiga Petra och ridskolans Chivas på allsvenskahoppningen i våras

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback